Beneficiile de sanatate ale prunelor

Image and video hosting by TinyPic


Datorita vitaminelor pe care le contin (A, B1, B2, C, PP), a mineralelor (potasiu, calciu, fier si sodiu), prunele sunt o sursa de sanatate, importanta pentru organism de substante nutritive.

Prunele au puternice calitati energizante datorita pe de o parte zaharurilor pe care le contin in cantitate mare si care intervin si stimuleaza atat sistemul muscular, cat si pe cel nervos, iar pe de alta parte potasiului, care contribuie la normalizarea activitatii celulelor sistemului nervos.

Potasiul, in cantitate de 214 mg per 100 g, ajuta si la inlaturarea starii de oboseala. Prunele se mai folosesc si in cazul anemiilor, datorita prezentei sarurilor de fier si a vitaminei C, care duc la imbogatirea hemoglobinei din sange. Uscate, isi pastreaza pentru mult timp proprietatile, avand capacitatea de a creste nivelul hemoglobinei, astfel incat sa impiedice aparitia anemiei.

Fibrele solubile din prunele uscate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si intarziind absorbtia glucozei (forma in care zaharul este transportat in sange) dupa masa. Fibrele solubile ajuta si la cresterea sensibilitatii insulinei si astfel joaca un rol important in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2. Aceste fibre ofera si o senzatie de satietate, marind timpul de sedere al alimentelor in stomac si astfel te pot ajuta sa mananci mai putin si sa scapi de kilograme.

Prunele bine coapte se folosesc şi în cosmetică. Măştile cu prune, fiind astringente, sînt recomandate în cazul tenului gras, cu porii deschişi.