Palaria sarpelui

Este o ciupercă mare, spectaculoasă, cu pălăria de 10-30 cm diametru, ovoidă la început apoi semisferică, întinsă, central mamelonată, de culoare brună-deschis sau cenuşie, brună-închis şi netedă în centru, acoperită în rest cu solzi bruni, dispuşi concentric.
Lamelele sunt cărnoase, largi, libere, albe, cenuşii sau gălbui, devenind brune cu vârsta, îndepărtate de picior.
Piciorul este de 15-35 cm înălţime şi 1-3 cm grosime, de culoare cenuşie, cu numeroşi solzi bruni, dispuşi în benzi transversale, cilindric, bulbos la bază.
Inelul este mobil, alb-gălbui, neted către picior şi păros la extremitatea cealaltă.
Carnea este albă, devine brună, cu gust dulce de alună şi miros plăcut.
Sporii sunt lungi-ovoizi, de 8-12 x 16-20 μ, hialini, albi în masă, netezi, multigutulaţi.
Creşte pe sol, izolat sau în grupuri, în păduri deschise, pajişti sau locuri înierbate.
Apare vara şi toamna şi este o ciupercă comestibilă.