Trufa alba

Trufa este o ciuperca de simbioza (100.000 de specii); este produsul unei asocieri simbiotice intre o parte vegetala si o radacina. Ea apare primavara intre aprilie si iunie. Cind ia nastere, are forma unei cupe minuscule ale carei margini se vor reinchide si vor forma un tubercul al carui interior se va organiza in nervuri sterile si mai apoi in nervuri fertile.

Are o forma sferica, cu numeroase adincituri ceea ce o face neregulata. Suprafata exterioara este neteda si catifelata. Culoarea variaza de la ocru pal la crem inchis sau verzui. Interiorul sau “gleba” este clar, de culoare alba si galben murdar cu vinisoare albe. Parfumul placut si aromat, foarte diferit de cel de usturoi al altor trufe, face ca aceasta trufa sa fie unica in specia ei. Traieste in simbioza cu stejarul, teiul, plopul si salcia, si mai rar poate fi gasita langa alte trufe.

Trufa alba, pentru a creste si a se dezvolta are nevoie de sol si conditii climaterice aparte: pamantul trebuie sa fie moale si umed in majoritatea timpului din an, trebuie sa aiba calciu si are nevoie de o buna circulatie a aerului. De aceea, este evident ca nu toate solurile au aceste caracteristici si factorii de mediu fac ca trufa alba sa fie un fruct rar. Perioada de cules dureaza din septembrie pana in decembrie.