Coenzima Q10

Photobucket


Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier.

Are 2 functii majore: cel de producere de energie si cel de antioxidant puternic.

Este indispensabila, datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule). De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare.


CoQ10 este prezenta in cantitati mici intr-o varietate de alimente ca uleiul de soia, sardinele, macroul si alunele; alimentele bogate in CoQ10 sunt: inima, ficatul, rinichii si carnea de bovine.

Din pacate, prin gatire si transformare termica, acest antioxidant este inactivat. In cazul persoanelor vegetariene, o sursa sigura de coenzima Q10 pot fi suplimentele care sunt formulate in asa fel incat absorbtia sa fie maxima. Este bine stiut faptul ca pe masura ce organismul inainteaza in varsta, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade.

Dozele variază de la 60 mg/zi până la 200 mg/zi, după caz. Administrarea suplimentelor de Q10 poate reduce eficienţa unor tratamente precum cel cu anticoagulante. De aceea, este indicat să cereţi sfatul unui medic înainte de a recurge la suplimente.