Indemizatie crestere copil

Photobucket



Concediul, indemnizatia pentru cresterea copilului sau stimulentul precum si alocatia de stat pentru copii se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau pentru primii 3 copii incredintati in vederea adoptiei, adoptati sau aflati in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si pentru cei pentru care a fost instituita tutela.


Pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului, trebuie ca in ultimele 12 luni sa fi cotizat la asigurarile sociale. In ultimele 12 luni se pot include urmatoarele perioade:

-ti-ai insotit sotul/sotia in misiune permanenta diplomatica in strainatate
-ai beneficiat de ajutor de somaj
-ai avut concedii si indemnizatii de asigurari sociale si de sanatate
ai realizat, in sistemul public de pensii - un stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala.

Acte necesare pentru primirea indemnizatiei:

-actul de identitate si, dupa caz, livretul de familie
-certificatul de nastere al copilului
-certificatul de handicap al copilului (daca este cazul)
-declaratie pe propria raspundere ca cel care cere indemnizatia nu beneficiaza - in acelasi timp - de indemnizatia de maternitate
-declaratie ca celalalt parinte nu primeste aceasta indemnizatie
-declaratia celui care cere indemnizatia ca se ocupa de ingrojirea si cresterea copilului si ca acesta nu este increditat spre ingrijirea altei persoane sau ca nu este dat in plasament.
-dovada celui care care indemnizatia ca este in concediu pentru cresterea copilului
-dovada eliberata de autoritati ori de angajator ca persoana care cere indemnizatia a platit contributiile sociale in ultimele 12 luni anterioare nasterii.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.