Infectia urinara

Photobucket

Daca te duci des la baie, ai dureri de spate, febra si frisoane, este foarte posibil sa ai o infectie urinara . O infectie urinara reprezinta o prezenta de germeni si de puroi in caile urinare.

Aparitia senzatiei de usturime sau durere la mictiune, este adesea primul simptom al unei infectii urinare. Durerea suprapubiana (in dreptul vezicii urinare), urmata apoi de eliminarea de urina tulbure, uneori chiar cu sange, dureri lombare, febra, asociata cu greata si varsaturi.

Dintre acestea, ultimele simptome ne avertizeaza ca infectia a depasit stadiul unei simple infectii ale tractului urinar inferior si s-a propagat ascendent pe caile urinare spre rinichi, caz in care infectia este grava si poate genera complicatti renale ce merg uneori pana la compromiterea totala a functiei renale - daca afectiunea este neglijata .

De asemenea, infectia urinara se poate transmite pe diverse cai:

Pe cale ascendenta – din uretra in vezica urinara, din cauza refluxului uretro vezical, in momentul urinarii ori in timpul contactului sexual sau din vezica urinara, prin uter, urcand spre rinichi.

Pe cale sanguina – germenii patogeni pot ajunge in sange printr-un focar de infectie aflat in organism. Acestia ajung in rinichi si provoaca infectia urinara.

Pe cale directa – din cauza lipsei unei sterilizari riguroase a obiectelor folosite de medici (instrumente urologice, cateter uretro-vezical etc).


Tratament

Tratamentul curativ este unul nuantat. Se poate initia antibioterapia de urgenta inaintea obtinerii rezultatelor antibiogramei. Durata antibioterapiei este variata, in functie de caracterul acut, recidivant sau cronic al infectiei urinare. In cazul unei infectii urinare acute necomplicate, tratamentul poate dura pana la 14 zile, iar in cazul unei infectii cronice, durata poate fi si de un an de zile. Daca in urina sunt prezente si ciuperci patogene, este foarte important sa se faca distinctia intre infectie si colonizare locala. Pacientii vor primi astfel tratament antifungic timp de cinci zile.


Exista si metode naturale de tratament ale infectiilor urinare:

-bai de sezut in fiecare zi seara, timp de o saptamana sau doua, pana dispar durerile si senzatia de urinare continua.

Ceai de: cozi de cires, visin (sau coaja de pe crengute, 1 cana/zi), merisor (anti-inflamator - macerat cu 2 lingurite frunze la 100 ml apa rece

- alte plante eficiente sunt: muguri de pin, plop, coada-soricelului, dud, seminte in, rizomi de pir (antimicrobian), matase de porumb, musetel, soc, radacini de osul-iepurelui, teci de fasole, urzica-moarta.

- sa se consume iaurt cu bacterii benefice (probiotice, ex. Lactobacillus bifidus) care modifica flora intestinala, impiedicand astfel colonizarea cu bacterii patogene a tractului urinar.